Karate klub Mežica
Karate klub Mežica
Karate klub Mežica
Karate klub Mežica
Karate klub Mežica
JKA Slovenija
Karate klub Mežica

Velemojstri

GICHIN FUNAKOSHI

Oče modernega karateja se je rodil v mestu Shuri na Okinawi leta 1868. Kot otrok je treniral pri dveh najboljših mojstrih takratnega časa. Od vsakega mojstra se je učil drugo okinavsko borilno veščino. Od mojstra Yasutsune Azata se je učil stila Shuri-te, od mojstra Yasutsune Itosa pa je pridobival znanje stila Naha-te. V tistem času si nobeden od mojstrov ni niti drznil pomisliti, da bo iz teh dveh stilov nastal en sam- stil Shotokan karate.

Mojster Funakoshi je bil prvi, ki je predstavil karate Japonski. Leta 1917 je bil mojster Funakoshi pozvan, da predstavi svojo borilno veščino na demonstracijski prireditvi telesnega udejstvovanja, ki jo je organiziralo takratno ministrstvo za šolstvo. Leta 1922 je bil ponovno pozvan na predstavitev telesnega udejstvovanja na Japonsko. Tretje povabilo, ki ga je prejel pa je bilo posebnega pomena. Svojo borilno veščino je moral predstaviti japonskemu cesarju in njegovi družini. Po tem dogodku se je mojster Funakoshi odločil, da ostane na Japonskem z namenom poučevanja in promocije svoje veščine na univerzi v Tokiju.

Gichin Funakoshi je umrl leta 1957 v starosti 88 let. Poleg ustvarjanja stila Skotokan in promocije karateja na Japonskem in v svetu je svoje znanje zapisal tudi v knjigah kot so "Ryukyu Kempo: Karate-do", "Karate-Do Kyohan". Napisal je tudi svojo avtobiografijo, "Karate-Do: Moja življenjska pot". Povzetek njegove usmerjenosti v zen budizem je tudi odraz v njegovih 20 pravilih obnašanja.

 

MASATOSHI NAKAYAMA 

Masatoshi Nakayama se je rodil 6. Aprila leta 1913, v mestu Kanazawa na Japonskem. Masatoshi je prihajal iz družine samurajev in kendo inštruktorjev. Njegov oče, Naotoshi, je bil zaposlen v vojski kot zdravnik in je študiral judo. V njegovih ranih letih se je preselil z družino v Taipei na Tajvan, kjer je začel s svojo izobrazbo v osnovni šoli. V na daljnem študiju na akademiji se je posvečal vadbi kenda, juda, plavanja , smučanja, tenisa in atletike.

Njegov ded, Naomichi Nakayama, je delal v Tokiu kot kirurg in inštruktor kenda. Naotoshi je sledil očetovim stopinjam, zato je enako pričakoval tudi od svojega sina Masatoshi-ja. Ampak bodoči mojster karate do-ja je bil zelo raziskovalnega duha, zato je bil zelo zainteresiran za obisk in študij na Kitajskem. Zaradi tega razloga je na skrivaj opravil sprejemne izpite za Univerzo Takushoku , ki je bila znana po pripravi študentov za vodenje poslov v tujini.

Leta 1932 je Nakayama prišel na univerzo Takushoku, da bi nadaljeval svoj študij in vadbo kenda. Vendar se je pri branju novega urnika zmotil in prišel v dojo, kjer so vadili karate. Ko je opazoval vadbo v doju, ga je tako prevzelo, da so ga povabili, da se udeleži naslednje vadbe. Večkrat kasneje je rekel, da je takrat popolnoma pozabil na kendo.

Tisti čas je bil glavni inštruktor mojster Funakoshi Gichin in treningi so bili zelo naporni, kar je razvidno iz podatka, da je po šestih mesecih vadbe ostalo le še približno 10% učencev. Trening je bil sestavljen iz 50 – 60 ponovitev ene kate in za zaključek 1000 udarcev v makivaro.

Takratni karate trening je temeljil predvsem na individualni ravni. Vsak je treniral gibe, udarce in blokade le sam. Vsak je vadil brez nasprotnika, ki bi mu moral s tehnikami slediti v gibanju. Zato je Masatoshi Nakayama v sodelovanju z Yoshitako Funakoshi-jem uvedel nove metode vadbe, ki jih je pomenoval Gohon (5 korakov), Sanbon (3 koraki) and Ippon (1 korak) kumite, ki so bile predstavljene leta 1933. Jyu-ippon (pol prosti) kumite je bil predstavljen leta 1934 in varna metoda Jyu (prosti) Kumite leta 1935. Spomladi leta 1936 je mojster Nakayama z nekaj ostalimi učenci mojstra Funakoshija prvič javno predstavil nove metode vadbe v samem centru Tokija.

Poleg pet ur vadbe karateja na dan je Nakayama študiral še zgodovino in kitajski jezik. Leta 1933 je preživel nekaj časa tudi v Mandžuriji kot študent drugega letnika.

Leta 1937 se je vrnil na Kitajsko in zamenjal študijski program z Beijing univerzo ter tam nadaljeval z delom za kitajsko vlado. Med bivanjem na Kitajskem je nadaljeval z vadbo in poučevanjem karateja, vendar je poleg tega študiral še nekaj kitajskih borilnih veščin. Zaradi študija na Kitajskem ni bil prisoten pri formaciji prvega Dojo-na na Japonskem. Prav tako so mu bile prihranjene vse grozote 2. svetovne vojne, ki so se v njegovi odsotnosti dogajale na Japonskem.

Ob prihodu na Japonsko je našel nekaj svojih karate kolegov in od bombardiranja porušeni Dojo. Organiziral je ponovna predavanja karateja ter meseca maja leta 1949 pomagal pri ustanovitvi organizacije JKA (Japan Karate Association). Čeprav je bil mojster Funakoshi ob ustanovitvi JKA-a star že 81 let je bil glava te organizacije, vendar je kljub temu za glavnega inštruktorja izbral mojstra Nakayamo.

Leta 1947 je Nakayama postal glavni inštruktor karateja na univerzi Takushoku. 1952 ga je osebje oddelka za telesno vzgojo pooblastilo za direktorja tega sektorja v prihodnosti. Skozi svoje življenje je imel zasluge za veliko stvari, vendar najpomembnejše so bile tri stvari; stvaritev karate športa, program izobraževanja inštruktorjev JKA-a in razširitev karate veščine po celem svetu.

1965 je bila objavljena njegova najboljša knjiga »Dynamic Karate«, ki še danes velja za »biblijo« shotokan karateja. Izdal je še serijo knjig "Best Karate" in "Katas of Karate" (5 delov), "Superior Karate" (11 delov) ter še mnogo drugih odličnih del.

Masatoshi Nakayama je preminil 14. aprila leta 1987 v starosti 74 let. V času svojega življenja je veliko potoval, poučeval, pisal knjige, produciral karate video posnetke (več kot 20 del) in naredil organizacijo JKA poznano celemu svetu. Svoje delo in delo JKA-a je predstavil pred 10. miljoni ljudi v 155 državah. Bil je pravi učitelj karate veščine, ki je sprejel in razumel vso filozofijo, tehnike in ideje mojstra Funakoshi-ja in posvetil vso življenje širjenju tega znanja po svetu.

 

 HIDETAKA NISHIYAMA 

Japonsko-ameriški karate mojster, avtor, administrator in pionir se je rodil leta 1928 v mestu Tokio. Hidetaka Nishiyama je pričel s treniranjem karateja leta 1943 pod vodstvom mojstra Gichin Funakoshi-ja v Doju Shoto- kan. Po dveh letih vadbe leta 1949 pa je že bil imenovan za vodjo te ekipe. Bil je soustanovitelj japonskega združenja Karate Federacije in bil izvoljen kot prvi predsednik tega združenja. Nishiyama je leta 1951 diplomiral iz ekonomije na univerzi Takushoku ter istega leta bil soustanovitelj karate organizacije JKA (Japan Karate Association) in bil izvoljen v upravni odbor JKA.

Leta 1952 je bil izbran v posebno skupino inštruktorjev borilnih veščin, ki je bila namenjena bojnemu usposabljanju kadra v Strateškem zračnem poveljstvu (SAC). Osebje SAC-a je imelo program praktičnega bojnega usposabljanja v judu, aikidu in karateju na Kodokan-u. V tem programu so sodelovali tudi mojster Gichin Funakoshi, mojster Masatoshi Nakayama in mojster lsao Obata. 1953 leta je SAC povabil mojstra Nishiyamo na »Budo misijo« deseterice. Skupina desetih inštruktorjev borilnih veščin je tri mesece obiskovala vojaške baze po ZDA in poučevala karate, judo, in aikido.

Knjiga Karate: The Art of Empty-Hand Fighting napisana v sodelovanju z mojstrom Nishiyama je bila objavljena leta 1960 in še danes velja za najbolje definirano knjižno besedilo o karateju. V 70-ih ponatisih (2000 kopij na ponatis) velja za eno najbolje prodajanih knjig o teoriji in zgodovini karateja.

Julija leta1961 so študenti SAC-a in delegirani člani JKA-a v ZDA, povabili mojstra Nishyamo v Ameriko.Še istega leta pa je mojster Nishiyama ustanovil prvo amatersko karate organizacijo v ZDA AAKF (All American Karate Federation). Takoj po ustanovitvi nove karate organizacije v ZDA je bilo organizirano v Los Angelesu – Kalifornija, prvo ameriško državno tekmovanje pod okriljem AAKF. V istem mestu je bil ustanovljen tudi njegov prvi dojo. Od takrat naprej pa je mojster Nishiyama glavna sila v promociji Shotokan stila v ZDA in po svetu.

Leta 1965 mojster Nishiyama organizira komite v sodelovanju z vsemi glavnimi karate stili na Japonskem, kar je privedlo do prvega karate turnirja med Japonsko in ZDA (t.i. karate turnir dobre volje). Zaradi sodelovanja karate ekipe iz celotnega japonskega karate združenja je ta dogodek postal prvo, pravo mednarodno karate tekmovanje.

Mojster Nishiyama je leta 1968 organiziral prvo »povabitveno« svetovno prvenstvo v Los Angeleski športni areni v povezavi z Olimpijskim komemoracijskim turnirjem, ki ga je pripravila Karate federacija Mehike v Mexico City. Med potekom tekmovanja je bila sklicana konferenca glede ustanovitve internacionalne karate organizacije, katere prvo svetovno prvenstvo bi potekalo v Tokiu. Leta 1970, med reorganizacijo AAKF kot glavnega organizacijskega telesa, se je ameriški JKA ločil od AAKF in postal samostojna karate organizacija.

Mojster Nishiyama je kljub temu še vedno deloval v obeh organizacijah. V mesecu aprilu istega leta je organizacija AAKF postala članica Ameriškega olimpijskega komiteja.

Leta 1973, mojster Nishiyama pomaga ustanoviti Južno ameriško karate unijo (PAKU) v kateri je bil določen za izvršilnega direktorja. Prvo PAKU tekmovanje se je odvijalo v mestu Rio de Janeiro.

Po določilih dogovora na konferenci v Mexico City iz leta 1968 so tekmovanja potekala v Tokiu (1970) in Parizu (1973). Zaradi določenih nepravilnosti in sporov se po teh tekmovanjih ustanovi nova organizacija z imenom IAKF (International Amateur Karate Federation). Spet je bil za izvršilnega direktorja izbran mojster Nishiyama. Prvo prvenstvo te nove organizacije pa se je odvilo spet v Los Angelesu leta 1975.

Leta 1985 se karate organizacija IAKF preimenuje v ITKF (International Traditional Karate Federation) zato, ker je beseda »karate« v splošnem začela veljati kot ime za vse športe, ki uporabljajo ročne in nožne tehnike! ITKF je pod vodstvom mojstra Nishiyame hotel narediti čist tradicionalni karate ločen od ostalih borilnih športov. Leta 1987 pa je IOC uradno potrdil ITKF kot edino vodilno organizacijsko telo za tradicionalni karate.

Mojster Nishiyama si je ustvaril svoj izredni ugled s tehnično napredno strokovnostjo in z jekleno disciplino poučevanja tradicionalnega karateja.

Med njegovimi najbolj znanimi učenci sta tudi mojstra Hiroshi Shirai in Takeshi Oishi, večkratna japonska prvaka in izredna inštruktorja. Poučeval je zelo veliko odličnih inštruktorjev na Japonskem in po svetu, prvake in znane osebnosti.

Mojster Nishiyama je umrl 7. novembra leta 2008 v Los Angelesu.

 

TAIJI KASE 

Mojster Taiji Kase se je rodil 9. januarja leta 1929 - umrl v Parizu jeseni 2005. Z vadbo karateja je pričel leta 1944, vendar se je pred tem preizkusil že v kendu, aikidu in judu. V judu je dosegel 2. dan. Pri starosti 15 let, je bil po srečanju z mojstrom Funakoshi-jem sprejet kot študent v Shotokan dojo. Ves čas vadbe v doju so ga poučevali različni inštruktorji, vključno z mojstrom Yoshitako Funakoshijem.

Leta 1946 je mojster Kase opravil preizkus za Shodan (1. dan), v letu 1949 pa je bil že nosilec stopnje, Sandan (3. dan). Istega leta je bil vodja karate ekipe na Senshu univerzi, kjer je marca leta 1951 diplomiral iz znanosti ekonomije.

Mojster Kase si je že od nekdaj želel postati profesionalni karate inštruktor. Da bi dosegel svoj cilj se je pridružil karate organizaciji JKA (Japan Karate Assosiation). Leta 1964 je zapustil Japonsko, da bo poučeval karate po svetu.Izredno aktiven je bil v Južni Afriki, v ZDA, v Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem in leta 1967 še v Franciji. Mojster se je ustalil in odprl svoj dojo v Parizu.

Leta 1986 pa se je mojster Kase odločil, da zapre svoj dojo v Parizu, z namenom, da bi spet potoval po svetu in učil karate. Umrl je 24. novembra leta 2004.

 

HIROSHI SHIRAI 

Mojster Hiroshi Shirai se je rodil 31 julija leta 1937 v mestu Nagasaki. Karate je pričel trenirati leta 1955, ko mu je bilo 18 let. Že po štirih letih treniranja je dosegel 1. mesto na tekmovanju japonske nacionalne univerze.Leta 1960 je pričel z izobraževanjem za inštruktorja pri organizaciji JKA (Japan Karate Association) ter istega leta opravil preizkus za 3.DAN in zasedel drugo mesto na nacionalnem prvenstvu Japonske. Leta 1962 je spet nastopil na nacionalnem prvenstvu Japonske in zasedel prvo mesto ter prav tako v letu 1963 kjer je končal na drugem mestu.V letu 1965 je bil delegiran v Italijo kot tehnični direktor organizacije JKA, kjer deluje še danes kot tehnični vodja ene od največjih karate organizacij, organizacije FIKTA. Mojster Shirai, mojster Kawasoe in mojster Naito, so ustanovili organizacijo WSI (World Shotokan Institute), ki je danes prisotna na vseh kontinentih sveta. WSI kot telo predstavlja v svetu vzor v kvaliteti Shotokan Karateja. Zelo aktivno deluje v karate organizacijah kot so ITKF (International Traditional Karate Federation) in WSI (World Shotokan Institute).

 

MASAHIKO TANAKA 

Tanaka je največji kumite mojster vseh časov. Rodil se je v Tokyu l. 1941 in dokončal veterinarsko smer na univerzi Nihon. Po diplomi se je odločil, da se bo popolnoma posvetil karateju in se je vpisal v JKA inštruktorsko šolo. Prvi veliki tekmovalni uspeh je dosegel l. 1973, ko je pri 32 letih prvič postal svetovni prvak. Od takrat je zabeležil 64 zmag, dokler se naposled ni umaknil nepremagan. Skupno je osvojil 5 svetovnih prvenstev (posamezno in ekipno) in 2 All Japan naslova. Na Japonskem so mu dodelili naziv Hasa (vladar) kumiteja zaradi njegove nepremaganosti in njegovih izjemnih borbenih sposobnosti. Mojster Tanaka je od leta 2005 prisoten tudi v Sloveniji, kjer vsako leto pod njegovim vodstvom poteka že tradicionalni Gasshuku. Je mentor Zveze klubov JKA Slovenije.

 

Prevod: FLORJAN Reiter 5. Dan (JKA)

 

Mojstri JKA HQ....